Annons:
Etikettmat-och-aktivering
Läst 6097 ggr
ulanea
2010-05-15 22:52

Selträning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ibland kan det vara svårt att veta hur det bästa sättet att selträna sin kanin är. Här får du lära dig, enkelt men riktigt!

För att kunna aktivera din kanin i hoppning till exempel måste den ju självklart vara van och trivas med sin sele! Men det är ju inte bara att säga till sin kanin "så, nu ska du acceptera denna helt nya sak så kan vi börja hoppa!", åh nej! Det krävs mycket mer än så. Precis som alla andra djur behöver kaninen lära känna allting nytt och lära sig att det inte är farligt. Precis så gör man även när man ska göra sin kanin sel-van..

För att lära din kanin att selen inte är farlig så ska du börja med att bara sätta på den själva selen, alltså inte ha den kopplad. Då ska du även börja med att bara ha den på när kaninen är fri/har det roligt. För då lär den sig att selen betyder skoj.

När du sedan märker att kaninen accepterar selen (kan ta olika lång tid från kanin till kanin) så kan du för första gången ha kaninen kopplad :D! Detta kan ske både inomhus och utomhus. Se till att kaninen får gå vart som helst och att du inte drar i den! Går kaninen åt ett håll som den inte får, så dra ALDRIG i kaninen utan gå fram till den, ta upp den och bär bort den en bit där ifrån.

Så! Nu är det dags att lära din kanin "stanna" och "fram".
**Fram:
**För att överhuvudtaget kunna stanna din kanin måste den ju gå framåt. Att lära sin kanin fram är olika svårt från kanin till kanin, så bli inte arg om den inte förstår på en gång.

Det du ska göra är att lätt putta den på baken och säga "fram" när den går framåt. Repetera detta ett antalgånger och beröm kaninen när den gör rätt. Med mycket träning och tålamod så ska du se att din kanin snart förstår!

Tänk på: Ta alltid många pauser för att din kanin ska tycka det är kul. Annars kan det hända att din kanin blir trött/inte tycker att det är kul längre och då kan den inte lära sig något.

**Stanna:
**När din kanin reagerar på kommandot "fram" är det dags att träna på "stanna". Detta kan vara lite mer komplicerat än att lära kaninen fram.

Du börjar med att ge kaninen kommandot "fram" och då bör kaninen skutta framåt och när du tycker det passar så ska du LÄTT krama till lite i kopplet, inte dra bara krama åt! Håll det sträckt och om kaninen inte stannar så släpp efter och låt kaninen springa några steg innan du fortsätter. Använd kommandot "stanna" när kaninen stannar och beröm.

Tänk på: Precis som med kommandot fram så måste de ta pauser. Men här måste du tänka på att ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG rycka eller slita i kaninen! Detta kan väldigt lätt skada kaninen.

Mvh / Julia, Linnea och kaninerna:)

Lejonhuvade kaniner och hoppkorsningar--> www.ulanea.weebly.com

Medarbetare på www.lejonkaniner.ifokus.se !

Annons:
Fridaaaa
2010-07-08 10:56
#1

Mycket bra artikeL:D

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

teddybaby
2010-07-10 01:31
#2

Jättebra skrivet! Flört

Fralice
2010-08-11 21:55
#3

Ska testa köra stanna sen! (:

Upp till toppen
Annons: