Mat och aktivering

Vinter träning

2011-02-23 19:54 #0 av: [ninnakm]

På vintern är det kallt, det blir mörkt betydligt fortare och kaniner får därför tillbringa en större del av sin tid i buren. Känner du igen dig?

I den här artikeln tänkte jag tipsa om ett roligt träningssätt att bygga upp kaninens muskler samt kondition. Innan du börjar kan det vara bra att kunna ha sin kanin lös, men det fungerar naturligtvis jätte bra med sele!

Här är ett perfekt "snöberg" för en kanin att klättra i.

Klättring

 

Klättring är en super bra träning för kaninen att både bygga upp musklerna och även konditionen. Eftersom att vi de senaste åren har fått riktiga vargavintrar, tycker jag att vi ska ta vara på dem och göra det till något positivt! Det blir ju jätte lika snöhögar hos dem flesta efter plogbilen! Det är mycket uppskattat av de flesta kaniner. Jag tar mycket likheter i från hästsporten - där det är viktigt att unghästar får klättra eller åtminstone ha lite backar/kullar i sin hage för att bygga upp musklerna. Man kan även göra det här i rasthagen (men med lite mindre "berg" då) då har kaninen kaninen oftast längre tid på sig, men det är jätte roligt att klättra med sin kanin då det känns som den tyr sig mer till än då.

Quit visar hur det går till när han klättrar.

Springa

Att springa kan man ju alltid göra med sin kanin, vilket bygger upp framförallt konditionen. Men för att inte göra det lika lätt, använder jag mig utav ett snötäckt fält/åker. (Man tar ju självklart det som passar en bäst, dvs alla kanske inte har en äng eller åker i närheten, men kanske en skog eller större gräsmatta?) Innan passet gjorde jag ett spår, som gick lite överallt på åkern på ca 300 m. Eftersom att det är lite djupare snö i spåret, blir det lite kämpigare än att springa på en "hård" och platt väg, men samtidigt förstod mina kaniner att det var i spåret dem skulle springa och inte vid sidan om. Efter att jag gjort det ett antal träningspass ökade jag sträckan till 500 m. Och efter det till ca 800 m, men då gick spåret ut på våran väg, vilket blev en perfekt avslutning på ett nyttigt träningspass!

Cassandra visar stolt upp vårat motionsspår.

Efter träningen

Är det viktigt att du torkar av kaninen om den blivit blöt, då de inte får bli kalla (vilket är extra viktigt för utekaniner)

Och efter ett pass vad passar då bättre än lite varm havregrynsgröt med din kanins farvorit frukt/grönsak att mumsa på och få något varmt i magen.

Kolla även igenom kaninen så att den inte har skadat sig, blivit förkyld eller liknande.

Tips för en roligare träning!

- För att träna upp kaninernas sinnen kan man gömma din kanins favorit frukt/grönsak i klätterberget, motionsspåret, rasthagen eller buren. Mycket uppskattat och gör utfodringen i buren mycket roligare för kaninen!

- I mottionsspåret kan man göra som olika "hinder" Ex en tunnel, en liten snökulle, ett riktigt hinder, en grop med grenar i, ja det är bara fantasin som sätter stopp. För det blir mycket roligare för kaninen om det finns något där framme att upptäcka än att den bara är en lång stig att springa på. (för det är inte alla kaniner som vill springa där du vill att den ska!)

- Tänk på att det hela går ut på att det ska vara kul! Alla kaniner är olika och man behöver göra det på olika sätt för att just din kanin ska tycka att det är kul. Det här är bara vad som fungerar på mina kaniner, det kanske inte funkar på dina kaniner, man får helt enkelt testa sig fram!

Lycka till!

Anmäl
2011-04-12 15:49 #16 av: [ninnakm]

Ny artikel!:)

Anmäl
2011-04-12 16:24 #17 av: gaabriellaaa

jättebra! :) verkar kul det där med klättring ... får jag prova på nästa vinter :)

Anmäl
2011-04-12 17:05 #18 av: [ninnakm]

#17 Det är jätte kul! Hehe ja, jag började skriva på den i vintras men den blev klar nu;)

Anmäl
2011-04-12 18:09 #19 av: [Djurlinnea]

Åh vad bra artikel! :D Ska också pröva klättring nästa vinter! :D Funderade faktiskt på det tidigare idag :P

Anmäl
2011-08-02 21:23 #20 av: rabzzit

Tycker att det lät kul att springa! Då får jag dessutom användning för min stora tomt :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.