Övrigt

Tillrättavisning, beröm och bestraffning

2010-06-08 19:46 #0 av: Inaarah

Hur berömmer jag min kanin på bästa sätt, och vad är skillnaden på bestraffning och tillrättavisning? Här får du lite tips och förklaring!

Vid träning är berömmelse a och o för kaninen, uppmuntrande tonfall och ibland något ätbart, exempelvis ett maskrosblad, blåbärsris eller dylikt.
Men om ni tränar inkallning och kaninen gör fel, är ju frågan hur man ska gå till väga. Berömmelse och tillrättavisning går hand i hand, och då kommer även bestraffningen med in i spelet. Det är ofta svårt att avgöra hur man ska hantera detta, då Internet ger väldigt olika information, men här kommer några tips.

Berömmelse
Det här är nog det enklaste. Att berömma sin kanin är sällan svårt, vem vill inte uppmuntra sin kanin? Det troligen mest klassiska är att säga "bra", "duktigt" osv och kanske ge en liten matbit, av exemplen som uppgavs ovan.
Men jag har flera gånger varit med om kaniner som blivit så förtjusta i godsakerna att den självmant gör allt ni tränat på för att få något gott, även om tanken var att träna något helt annat. Då är t.ex uppmuntrande ord, en klapp på ryggen eller att få komma upp i famnen en liten stund annat du kan göra för att din kanin ska bli uppmuntrad, samtidigt som den känner sig behövd, får kärlek och troligen stärks även banden er emellan.

Bestraffning och tillrättavisning
Hur många gånger har man inte läst att man inte ska bestraffa sin kanin? Lika många gånger tror jag att jag har hört om olika bestraffningsmetoder, som andra ser som en s.k "tillrättavisning".
Det är ganska individuellt vad man tycker om detta, men jag är helt emot bestraffning, däremot tycker jag att man ska visa sin kanin vad som är tillåtet och inte. Jag väljer att kalla detta tillrättavisning.

Om min kanin t.ex biter mig, tar jag inte bort min hand (om det var där den bet mig, annars tar jag fram handen och puttar bort kaninens huvud. Den förstår då att jag inte tillät detta. Hade jag nu inte låtit kaninen komma tillbaka kan detta få konsekvenser, men om du direkt efterr visar dig öppen att kaninen får komma tillbaka, och kaninen kommer fram till dig har den förmodligen förstått vilket fel den gjort. Detta kan upprepas ett par gånger, att kaninen bits dvs, och då ska du vara konsekvent med att putta bort, så du inte skiljer tillfälle från tillfälle. (Jag menar inte en hård knuff, utan en lätt puff så att i princip endast huvudet flyttas åt sidan).

Där tillrättavisas kaninen och jag tror det är viktigt att se skillnad på det och en bestraffning, exempelvis att kaninen lämnas utan mat eller dylikt.

Det var en typ av bestraffning, men då kommer vi till nästa del - vid träning.
När man tränar med sin kanin (kan vara inkallning, hoppning, lydnad etc), och det inte fungerar skiljer det sig från person till person, men en del (däribland jag), kan tappa tålamodet och bli arga på att det inte fungerar och ibland vill man bara slå till kaninen.
I dessa situationer är det viktigt att du behåller lugntet och visar kaninen igen, från början. Om du skulle visa att du blir sur, irriterad eller trött kommer kaninen så småningom tappa glädjen för träningen/aktiviteten.
Det låter klyschigt - men börja om från början och plocka fram tålamodet! :)

Lycka till med era kaniner och tänk på tipsen ovan.
Låt aldrig agressioner styra dig och din kanins tid tillsammans!

Never make permanent decisions on temporary feelings.

Anmäl
2010-06-09 00:00 #1 av: pigelina

Jätte bra:)

// Hanna

www.pigelinas.weebly.com - uppfödning av lejonhuvade kaniner

Medarbetare på lejonkaniner.ifokus

Anmäl
2010-06-09 00:03 #2 av: Inaarah

#1 Tack (:

Never make permanent decisions on temporary feelings.

Anmäl
2010-07-01 00:39 #3 av: Brumelisa

Intressant. Bra skrivet.

Anmäl
2010-07-01 01:10 #4 av: [Wonderland]

Bra förutom att jag aldrig skulle klara det  x) jag blir svin sur på kaninen bara om den gör fel osv xp har inget tålamod såå ^^

Anmäl
2010-07-23 21:30 #5 av: Lisa551922

wow! vad bra artikel

Anmäl
2011-02-18 21:07 #6 av: Eriikaa

Jättebra artikel! Om min kanin ex. gnager på soffan eller något han inte får, puttar jag bort honom lite, så han ska förstå att det är fel. Det funkar bra ibland. :)

 

#4 - Har du inget tålamod bör du inte hålla på med hoppning eller liknande.

Anmäl
2011-02-20 17:19 #7 av: Fridaaaa

bra artikel tycker jag

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-02-24 09:05 #8 av: louise-ariel

#6 Hopping är också tålamod..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.