Päls

Pälsvård

2010-05-21 12:12 #0 av: Emelie

Ni har säkert varit med om att eran lejonhuvade kanin fått tovor någon gång? Särskilt de lejonhuvade bebisarna brukar få rätt rejäla tovor om man inte borstar igenom den några gånger i veckan. I denna artikel får du grundligt lära dig lite om pälsvård, och jag kommer skriva utifrån mina egna erfarenheter.

Har man en lejonkanin av något slag så är det nästan ett måste att ha en kam eller karda hemma. Visst behöver man inte borsta alla lejon, allt beror ju på pälskvalitén, men de flesta behövs iallafall borstas igenom minst 1 gång i veckan. Det man alltså kan behöva är en karda och en kam.

Karda.jpg 

Bild på en karda, fotograf: Ida-M                   

Antingen har man bara en kam eller en karda, eller så använder man sig av båda två. Själv använder jag mig av båda två beroende på vart på kroppen jag borstar. Jag brukar göra så att jag borstar under magen och runt könet med en kam, då jag tycker det är lättare att komma åt med den på otympliga ställen. Dock använder jag helst en karda till man och kjol, och resterande lång päls då den är mycket lätt att använda sig av. Kardan är även bra till att borsta bort lös päls med, t.ex. från en kanin som fäller.

Det är inte alltid det enklaste att borsta eller lösa upp tovor på en kanins mage, och särskilt inte om det är en kanin som hatar att ligga på rygg, så ibland kanske det är nödvändigt att ta hjälp av någon annan för att hålla i och så. Hur lång tid det tar att borsta är individuellt från kanin till kanin beroende på om det är en teddypälsad, en bebiskanin eller en vuxen kanin.

Kam.JPG

Bild på en kam, fotograf: Dancehall

De flesta bebisar har sådan päls som tovar sig väldigt lätt, och då kan man behöva borsta en gång per dag om man har otur. Efter bebisens första fällning brukar dock pälskvalitén förbättras, och för varje fällning så blir pälsen generellt bättre och bättre, och lättare att borsta igenom.

          

/Emelie (Dancehall), medarbetare på Lejonkaniner i fokus.   

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2010-06-20 01:07 #1 av: Fridaaaa

Tips hur man ska göra runt"rumpan" på kaninen? Bajs fastnar där ibland:/ Inte så trevligt, och ibland svårt att få bort. Kan man bada sinkanin med något schampoo? Har läst att man inte ska bada kaniner.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2010-06-20 01:13 #2 av: pigelina

#1 är det inte så viktigt hur kaninen ser ut så klipper jag bort det bara, efektivast

// Hanna

www.pigelinas.weebly.com - uppfödning av lejonhuvade kaniner

Medarbetare på lejonkaniner.ifokus

Anmäl
2010-06-20 01:24 #3 av: Fridaaaa

#2 OKej :) Har funderat på det :P

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.