Mat och aktivering

Vad består en kanins kostcirkel av?

2010-05-14 23:42 #0 av: Emelie

Ja, vad ska man egentligen ge sin kanin för någonting att äta? Här får du en artikel som kommer innehålla all fakta som behövs för att du ska kunna ge din kanin en fullständig kostcirkel.

Den här artikeln är mycket vinklad utifrån mitt synsätt på ett kaninliv - att kaninen skall få leva så naturligt som möjligt. Därför kommer jag dra mycket paralleller med hur kaniner lever i det vilda.

Till att börja med ska jag berätta om kaninens viktigaste föda - hö!

En kanin är som de flesta andra djur beroende av fibrer som passerar genom tarmarna för att maten ska kunna smältas korrekt. Ute i naturen lever kaniner till största delen av gräs och liknande växter som är mycket fibberika, och hö är ju gräs, bara att det är torkat. Hö skall utgöra basen i en kanins föda, och är mycket viktigt för att kaninens mage och tarmar skall fungera som de ska. Eftersom det är mycket segt och svårtuggat slipar de även ner kaninens livsviktiga tänder så att de inte blir för långa.

Hö 011.JPG

Bild: Lisen (Inaarah på ifokus)

Grönsaker är också viktigt att ge, och jag själv försöker ge en sån varierad grönsakskost som möjligt. För mig är det även viktigt att inte ge kaninerna sånt som är "onödigt" för deras magar, utan jag ger bara sådant som de faktiskt väljer att äta ute i naturen, dvs. tjockbladiga växter innehållande mycket fibrer t.ex. rödbetsblast, morotsblast, rädisblast eller fibberika salladssorter. Rötter och annat "svårtuggat" är också populärt. Jag försöker alltså undvika saker som isbergssallad och gurka, eftersom det förstör mer än vad det gör nytta, genom att t.ex. ge kaninen gaser i magen eller förstoppning. För söta saker försöker jag att inte heller ge för ofta.

maskeosor.jpg

Egentligen är denna kost fullständig för en kanin men har man t.ex. ett hö där vissa viktiga näringsämnen saknas så kan man komplettera med pellets. Pellets är även lämpligt att ge om man har en kanin som är svår att få i hull. Det jag vill säga med detta är att om man har en kanin som redan är i gott hull, och som äter ett hö där näringsämnena som kaninen behöver tillsätts, så är pellets egentligen ett ganska onödigt tillskott. Därför kan det vara bra att få en analys på höet man ger sin kanin, så man vet vilka ämnen som behövs extra av osv.

Pepsi (11).JPG

Jag vill också tillägga att såkallade "gnagarblandningar" eller "kaninblandningar" inte är lämpliga att ge sin kanin då de innehåller mycket feta fröer som en kanin inte mår bra av att få i sig. En kanin som matas med sådan mat under en längre tid dör oftast av fetma.

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2010-05-20 19:36 #1 av: Inaarah

Bra MLI :)
Kul att min bild fick följa med. :>

Never make permanent decisions on temporary feelings.

Anmäl
2010-05-20 23:31 #2 av: Emelie

Tack! :)

Bilden blev ju skitsnygg Glad

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2010-05-21 16:25 #3 av: Inaarah

#2 Tack :)

Never make permanent decisions on temporary feelings.

Anmäl
2010-07-15 17:01 #4 av: [ninnakm]

Jätte bra!:)

Anmäl
2010-07-18 15:18 #5 av: teddybaby

Kan tyckas självklart, men det är inte det alla gånger! Tydligt och bra skrivet. Tummen upp! Jag ska definitivt minska på isbergssallat och gurka osv. Men det är inte så lätt omman inte har en trädgård med morotsblast eller liknande. Det jag har att tillgå är en stor skog förvisso, där bör man väl hitta nåt. :)

Anmäl
2010-07-18 21:45 #6 av: Emelie

#5 Jadå, man kan hitta massvis med godsaker i skogen! :) Särskilt sådant man kan torka och ge kaninerna över vintern, när det inte finns lika mycket vitaminer att få tag på.

Morotsblast och annan blast brukar ju finnas att köpa i lite större och mer välsorterade matbutiker.

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl