Genetik

Grundfärger - Enfärgade

2011-08-16 12:40 #0 av: [sstorm]

I vår nya artikelserie kommer du kunna läsa om de olika godkända färgerna på den Lejonhuvade kaninen och Lejonhuvade dvärgväduren. I andra delen kommer vi gå igenom de enfärgade!


Foto: Petra Borgström

Svart
A_ B_ C_ D_ gg

En svart kanin har samma genkod som en viltgrå, förutom att G locus har muterat och gjort kaninen enfärgad och inte viltfärgad. Den kan dölja färger på alla locus utom G- locus där den alltid måste ha "gg"

Madagascar
A_ bb C_ D_ gg

En gul kanin som även får en grå slöja. Här ser vi att både B- locus och G- locus har muterat. B-locus gör kaninen gul och G- locus gör kaninen enfärgad.

Havana
A_ B_ cc D_ gg

En brun kanin, här har C- locus och G- locus muterat. C- locus gör kaninen brun och G- locus för kaninen enfärgad. Kan ha rubinglans i ögonen.


Foto: Camilla Öhrström

Blå
A_ B_ C_ dd gg

En blå kanin, här har D- locus och G- locus muterat. D- locus gör kaninen blå och G- locus gör kaninen enfärgad.


Foto: Camilla Öhrström

Isabella
A_ bb C_ dd gg

Här har både B-, D- och G- locus muterat och gjort kaninen isabella. Vi ser att B- och D- locus styr blått och gult och kaninen har alltså blivit en blandning av de båda färgerna. Denna kaninen ser ut som en madagaskar med blått skimmer och blå slöja.

Marburger egern
A_ B_ cc dd gg

Även här har 3 locus muterat, C-, D- och G- locus. C och D styr brun och blå färg, alltså har kaninen blivit en blandning av brunt och blått. Kaninen blir nästan lila färgad (engelskans benämning lilac) och kan ha rubinglans i ögonen.

 

Beige
A_ bb cc dd gg

Här har 4 locus muterat och gjort kaninen en blandning av gult (B), brunt (C), blått (D) och enfärgat (G). Kaninen ser ut som en isabella men får inslag av brunt i främst slöjan. Beige är den ända färgen där kaninen är 3 färger samtidigt.

Vad kan vi säga om de enfärgade?

Alla har muterat G- locus och måste därför ha "gg" för att vara enfärgad. Därför kan en enfärgad kanin inte dölja anlag för viltfärg eller otterfärg. Två enfärgade kaniner får alltid enfärgade ungar tillsammans!

Sanna 


Anmäl
2011-11-03 20:49 #5 av: [sstorm]

Ny artikel!

Sanna 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.