Annons:
Etikettövrigt
Läst 12076 ggr
[Luppa]
2012-05-04 17:07

Att börja med Lejonhuvad kanin

I den här artikeln vill jag ge lite tips till dig som är sugen på att starta uppfödning av Lejonhuvad kanin för utställning. Det är en svår ras, och det kan behövas en liten knuff i rätt riktning i början :)

Det första du bör fundera ut, är vilken/vilka färger du vill satsa på. Det är bra att rikta in sig på ett fåtal färger, om man bara sparar det som dyker upp så kan det lätt bli rörigt, och många icke godkända färger.
Utbudet på färger är inte så stort om man vill hitta riktigt bra djur att börja med, men ett tiotal färger finns. Välj gärna färger som kan kombineras, tex vit rödögd/zobel eller madagaskar/isabella. Annars krävs det genast betydligt fler djur. 
Det är bra att satsa på få avelsdjur av bra kvalitet, i stället för att bara köpa på sig en massa "bara för att".

När du bestämt dig för vilka färger du vill jobba med, är det dags att hitta uppfödare. Det finns lite olika typer av Lejonhuvad kanin, hitta en uppfödare vars djur tilltalar dig. Försök även titta lite hur det gått för den uppfödaren på utställningar, en uppfödare med ett snitt på 90-91 poäng är kanske inte ger den bästa grunden för din uppfödning. Det kan vara värt att vänta ett tag på att kanske få köpa ett djur som uppfödaren använt färdigt i sin avel, då kan man vara ganska säker på att få ett djur av bra kvalitet. Det är ju så att en uppfödare sällan säljer sina bästa ungar, så om du absolut vill ha en unge så får du oftast nöja dig med "andrasorteringen" (som mycket väl kan ge goda avkommor). Köper du ett vuxet och utställt djur så ser du mer vad du får, en unge är en chansning.

Vad ska man då tänka på i sitt val av avelsdjur?
Det finns massvis att tänka på, ärligt talat.
Det viktigaste är att inte stirra sig blind på poäng, särskilt då Lejonhuvad kanin är en ras som fortfarande bedöms ganska ojämnt.
Titta gärna på djuret live, och om möäjligt fråga en erfaren uppfödare vad denne tycker.
Förvänta dig ingen jätteman på ett 2-3årigt avelsdjur. Hanar är som bäst före 8-9 månader, och honor drar ofta av sig stora delar av manen när de får kull. Kaniner av bra kvalitet kan dock få tillbaks en praktfull man efter fällning/kull.
Kroppen är ett område som jag anser måste förbättras på Lejonsidan. Många Lejon har hemska kroppar, även om det har förbättras senaste åren. Får du tag på djur med bra kropp så är det ett stort plus, kroppen är ofta det som skiljer en 94/94.5 från en 95a.

Ska man köpa en unge så ska man tänka på att den ska ha rejält med päls. Ett ungdjur på 3-4 mån ska INTE se ut som ett vuxet Lejon, då kommer den förmodligen inte att ha så mycket kvar som vuxen.
Även ett 5månaders djur som inte börjat fälla av på ryggen bör man akta sig för. Om den överhuvud taget fäller av så får den troligtvis för mjuk päls.
Lagom är alltid bäst :)


Ungdjur med lagom mycket fluff

**
**Ungdjur med svag man

**Hur avlar man?
**Som ni nog förstår så är det inget man sammanfattar på ett snabbt och enkelt sätt. Men jag ska försöka ge lite goda råd.
Först och främst så tycker jag att det underlättar om man sätter sig in lite i genetiken, så man slipper få en massa överraskningar när det gäller färger. Överraskningar dyker alltid upp, Lejonhuvad kanin har en ganska brokig färgbakgrund. Men det är alltid bra att minimera överraskningarna och få så många av rätt färg som möjligt.
En bra grundregel när man ska bestämma vilken kanin som spa paras med vilken, är att aldrig para 2 med samma fel. Försök att kompensera för brister och att förstärka bra egenskaper när du planerar dina kullar. Då har du bäst förutsättningar för att lyckas.
Det är inte alltid det blir som man förväntat sig, det ska man vara medveten om. Det händer att det föds katastrofkullar, men sedan kanske det dyker upp en kull där alla blir bra. Då är det kul att vara uppfödare :)
Behåll gärna lovande djur lite längre, det kan vara en god idé att ställa dem som ungdjur och få ett omdöme innan man säljer. När man får lite vana så ser man vilka ungar som blir bra när de är mellan 6-8 veckor, men det kan vara bra att behålla de snyggaste ändå.

**Dags att ställa ut

**Lejonhuvad kanin är lite speciell när det gäller utställningsförberedelser. Den ska trimmas i god tid före utställning, sedan får man finputsa lite fram till utställningsdagen så pälsen är på topp. Se till att alltid visa dina kaniner i bästa möjliga skick, och väg dem i god tid innan utställning. Det finns inga tråkigare avdrag än de för gula tassar eller några gram för mycket/lite.

Lycka till med din nya hobby, den kommer att ge dig många glada stunder.
Och var alltid noga med vad du säljer till andra uppfödare, särskilt nya.
Du kommer att ha igen det.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Norberg90
2012-05-22 20:08
#3

Superbra artikel Petra :)

Http://Angies-Kaniner,se

Lejonhuvad Kanin i Zobel Blå, Zobel Blå Manteltecknad och Madagaskar.

Dvärgvädur i Viltgrå

 

Fulia
2012-06-19 18:39
#4

Super bra  ;)

Lurvas
2013-02-23 01:04
#5

Jätte bra artikel Petra!

Råttliv på Runnavägen

 

Han gjorde inget särskilt, men han gjorde det mycket bra.

Malva11
2013-02-26 22:40
#6

Bra artikel!

Enbärets kaniner - lejonhuvade kaniner

enbaretskaniner.weebly.com

Annons:
Greenberry
2013-03-03 12:35
#7

Jätte bra artikel tycker jag! ;)

Upp till toppen
Annons: